05.05.2020


Чим європейські пам'ятники відрізняються від православних?

 

В останні роки європейські пам'ятники на могилу стають одним із найпоширеніших виборів при оформленні поховання. Пам'ятники європейського зразка відрізняються асиметричною формою, яка може бути виконана у вигляді скульптури ангела, серця, голуба та інших елементів. Нерідко надгробок прикрашається спеціальним гравіюванням, щоб виділити напис, або тисненням. Нанесення повного портрета не завжди актуальне, найчастіше це може бути лише дати та ім'я. Переважає строгий лаконічний дизайн, стримані лінії та гармонійне поєднання 2-3 кольорів граніту.

Приклади пам'ятників дивіться у каталозі


Відмінні риси європейських пам'яток


Європейські пам'ятники з граніту набули особливого поширення у країнах Європи ще до того, як почалася епоха Ренесансу. Спочатку, до XV століття, це були кам'яні могильні камені, а трохи пізніше до них почали додавати статуї - точне відображення Діви Марії або ангелів, що плачуть. Все це відповідає католицьким традиціям, які проявилися ще більш ясно в надгробках XVIII століття.

У цей час європейські пам'ятники на цвинтарі створювалися майстрами та великими скульпторами, які залишали у своїх творах власні дизайнерські рішення. За всіх часів загальна композиція відображає один стиль. Більшість елементів у сучасних надгробках з'явилися саме у цей період.


Особливості Європейських пам'ятників


Асиметричність. Такі пам'ятники у своїй формі поєднують округлі та незграбні риси. Вони можуть бути виконані у формі вітрила, арки, квітки або стрічки, і при цьому не виглядають дуже химерно. Вони є красивими і водночас стриманими. Тому встановлення таких монументів замовляють ті, хто хоче побачити приємне на вигляд та суворе оформлення могили. У дизайні є певна стриманість, елегантність. Квітник найчастіше закритий монолітною плитою цільною або зі вставними елементами. Такі могили вимагають мінімального догляду та прибирання.

Натуральний камінь. У країнах Європи надгробки найчастіше виготовляються з мармуру світлих або темних відтінків. Але мармур є недостатньо міцним матеріалом – за умов українського клімату він може з часом руйнуватися. Тому для виготовлення надгробків в Україні переважно використовується граніт, а набагато рідше за низькою ціною – штучний камінь. Камінь отримує золоте тиснення. Цей елемент надає стеллі благородного вигляду – золотим тисненням виділяються написи та символи.

Таким чином, європейські пам'ятники для поховань відповідають католицьким нормам і дуже відрізняються від надгробків, звичних у православній культурі. Досвідчений майстер здатний точно відобразити всі елементи, притаманні оригінальним надгробкам.


Як можна оформити європейський пам'ятник


Замовити виготовлення та встановлення можна у досвідчених майстрів, які зможуть додати для прикраси такі елементи:

  1. Гравіювання, яким можна нанести зображення покійного, ангела або гарний краєвид. Тут можна зобразити релігійний символ;

  2. Різьблення на поверхні каменю. Цей спосіб допомагає увічнити написи – нанесені символи не стираються з часом. Так наносяться дати життя, ім'я покійного та орнамент. Зазвичай важливі дані обрамляються позолотою, щоб надати їм сяючого вигляду;

  3. Епітафія, важлива цитата або прощальний напис. На надгробному камені слід вибрати місце, щоб залишити тут важливі слова про покійного або цитату, яка була для нього значущою. Написи залишаються лазерним або механічним гравіюванням, трохи рідше – різьбленням;

  4. Додати фоторамку.

 

Як вибрати пам'ятник за формою та які особливості виготовлення надгробків європейського зразка


Найбільш затребуваними надгробками вважаються прямокутні. Така форма може поєднуватися із згладженими або заокругленими кутами, а зовнішній вигляд є асиметричним. Можна встановити європейські подвійні пам'ятники, якщо поряд були поховані родичі, подружжя. Камінь можна надати форму двох сердець, додати в композицію єдиний хрест з інкрустацією, вазон для квітів, нанесення спільного фото, встановити висічену з каменю статую Ангела, діви Марії. Декоративні елементи надгробків найчастіше наносяться за допомогою різьблення та лазерного гравіювання.

Також можна додати предмети, які були дуже важливими для похованого. За бажанням додаються статуї, голуби, квіти та навіть цілі постаменти. Доступні варіанти є в каталогах і можна скласти унікальний проект.

Поверхня матеріалу обробляється - її шліфують, полірують, а потім пом'якшують грані. У разі необхідності камінь покривається захисним засобом, щоб уникнути швидкої появи механічних пошкоджень.


Повернення до списку