09.06.2021

Що означають символи на єврейських могилах

Класичний пам'ятник у єврейському стилі – це плита, що нагадує портал. Подібне оформлення має два значення – пам'ять про зруйнований храм та браму до Раю. У центрі розміщено епітафію, а у верхній частині – барельєф, з певним сюжетом.

Відомо, що єврейська похоронна традиція забороняє портрети на надгробках. Тому вся інформація про покійного передавалася за допомогою символів. На багатьох пам'ятниках старих юдейських цвинтарів можна побачити зображення тварин та птахів.

єврейські символи

Отже, які символи на іудейських пам'ятниках зустрічаються найчастіше:

  1. Лев – представник Юдеї та іудаїзму. Він є на гербі Єрусалиму. У зображенні царя звірів на надгробку часто зашифровано ім'я покійного - Аріель або Лейб. На івриті та на ідиші ці імена означають - лев.
  2. Лев.jpg
  3. Єдиноріг- подібну картину можна побачити на могилах дівчат, як символ невинності померлої. Зображення бою між левом і єдинорогом – нагадує про війну між Північчю та Півднем і про майбутнє пришестя Машіаха, який покладе край усім чварам і відновить мир на Землі.
  4. Єдиноріг.jpg
  5. Олень – ім'я Гірш-Цві, Нафталі. Також, у єврейських віруваннях, олень символізує виконання заповітів Тори, тому ця тварина є на могилах праведників.
  6. Олень.jpg
  7. Заєць– означає Страх Божий, свідчить про праведність і богобоязливість померлого. Нерідкі зображення – орел забирає у своїх пазурах зайця. Орел – це Господь Бог, а заєць – людина, яка віддала себе волі Божій. Існує й інше трактування цього сюжету – ангел смерті забирає душу покійного.
  8. Заєць.jpg

Зрідка на надгробку можна побачити композицію – три зайці біжать один за одним по колу. Ця символіка переходила з однієї релігії до іншої, щоразу видозмінюючи своє значення. В іудаїзмі вона позначає Праотців - Авраама, Іцхака та Яакова.

  1. Білка– знаки на могилах юдеїв у вигляді білки, що гризе горіхи – позначають, що покійний присвятив своє життя вивченню Тори.
  2. Білка.jpg
  3. Ведмідь – або ім'я Дов-Бер, або символічний нагадування про швидку парафію Месії.
  4. Ведмідь .jpg

    Ще популярний сюжет – два ведмеді несуть величезне гроно винограду – це пам'ять про посланців у Ханаанську землю, які принесли звідти виноград, тим самим забезпечивши євреям урожай на Землі.

  5. Вовк– відповідає імені Вольф. Потрапляються також вовки зі здобиччю у зубах – зображалися на могилах тих, хто помер не своєю смертю. Вовк, у цьому трактуванні – смерть, яка вирвала людини з життя.
Вовк.jpg

Як можна побачити, єврейські символи на могилах та їхнє значення дуже різноманітні. Більше того, існують усі відомі зображення – п'ятисвічник, Зірка Давида.

П'ятисвічник.jpg

Поховання на території колишнього СРСР можуть бути «прикрашені» радянською символікою – це данина часу. Найчастіше - це могили людей, які померли в 30-х роках минулого століття, у розпал антисемітської кампанії. Подібні зображення на пам'ятниках – це вираз прихильності до партії, своєрідний оберіг для мешканців.

Советская символика.jpg

У будь-якому разі, пам'ятник на могилу іудея, створювався визнаними майстрами у різьбленні по каменю, як остання данина поваги до покійного від рідних та близьких людей.

Єврейські символи на пам'ятниках: головне правило юдеїв

Традиційні юдейські пам'ятки від християнських. На окрему увагу заслуговують єврейські символи. На надгробках іудеїв не трапляються зображення людей. Згідно з Старим Завітом, право на їхнє зображення є тільки у Бога.

Більшість ортодоксальних іудейських сімей суворо дотримуються цього правила, воліючи наносити на пам'ятники померлим родичам різні єврейські символи та текст, але не більше.

Зірка Давида – найпопулярніший єврейський знак

Для євреїв характерні свої юдейські символи. Найпоширеніший єврейський знак – шестикутна зірка Давида. Вона вважається традиційною і наноситься практично на кожне надгробок. Крім зірки Давида, на пам'ятниках зустрічається символ менори – свічник для семи свічок. Цей єврейський знак – один із найстаріших символом іудаїзму.

знак євреїв

Третьими за популярністю є такі єврейські символи як квітники, вази та інші аксесуари. Вони зустрічаються на могилах іудеїв досить часто.

Іудейські символи, як позначення приналежності до певного роду

Іноді на могилах іудеїв трапляються не зовсім звичайні єврейські знаки та символи. У багатьох випадках вони можуть означати приналежність померлого до певної сім'ї чи роду:

  • руки з розведеними попарно пальцями, що застигли в момент благословення – цей знак євреїв говорить про те, що померлий належить до коенів, які служать у храмі Єрусалима;
  • корона над певним символом – єврейський знак, що означає високе становище покійного за життя;
  • глечик – найдавніший єврейський знак, що підтверджує приналежність покійного до роду левітів. Його члени мають почесний обов'язок омивання рук коенів під час служби.
символ євреїв

Нерідко на могилах іудеїв зустрічається символ євреїв, що означає приналежність покійної людини до тієї чи іншої статі та віку. Наприклад, якщо на надгробку зображено одну зламану свічку або зламану квітку, то цей знак євреїв говорить про те, що в цьому місці похована дівчина.


Часті питання про єврейські символи на могилах

  • ➔ Про що говорить зображення на єврейській пам'ятці птиці, яка годує пташенят?

    Згідно з давніми іудейськими традиціями, цей знак символізує хороші якості померлого. Зображення птахів наносять на надгробки людей, які вчинили за життя багато добрих справ.

  • ➔ Чим відрізняються християнські та єврейські надгробки?

    Крім символіки, відмінності зачіпають сам вид пам'ятника. У євреїв стела має бути максимально простою, без вишукувань та зайвих елементів оформлення.

  • ➔ Як правильно зобразити лева на єврейській могилі?

    Відповідно до традицій, леви зображуються парами, часто кожен із них розташований з обох боків іншого символу – корони чи зірки Давида. Найчастіше мови тварин витягнуті, а хвости обвивають задні лапи.

  • ➔ Які символи позначають належність померлого до професії?

    Нерідко на єврейських надгробках можна зустріти зображення бочки із водою. Цей символ свідчить, що покійний був водовозом. Якщо на стелу нанесено рубанок чи ножиці – це каже, що покійний був ремісником.


Повернення до списку