08.06.2021

Де собака зарита або цвинтар домашніх тварин по-українськи

Закопати в посадці, викинути в лісі, покласти коробку з померлою животиною в бак для сміття. Так вирішують питання з похороном улюбленої тварини в Україні. І культура ритуальних послуг тварин не сформована. Вона поки що відсутня геть.

Хіба що утворюються стихійні місця поховань, де власники своєї живності ставлять міні пам'ятники та прикрашають могили. Але це незаконно і є певні медико-санітарні вимоги за місцем та глибиною поховання, які зазвичай порушуються.

Так, наприклад, у Харкові поряд з вулицею Дерев'янко у лісі вже поховано понад 250 свійських тварин. Ці люди не могли закопати члена сім'ї та просто забути про його існування. Такі цвинтарі є на ХТЗ, Нових Будинках, Салтівці, Олексіївці.

кладбище домашних животных

І це нормально: пам'ятати тих, хто був частиною нашого життя, мурчали нам на вушко або витягували гуляти навіть у лютий мороз. Тим більше, що самотність визнана офіційною проблемою людства. А тварини як ніхто краще допомагають людині зберігати емоційний баланс та здоров'я.

Де поховати собаку чи кішку у Харкові?

І тому іноді їхнє значення настільки велике в житті людини, що викинути труп свого вихованця на звалище просто не підніметься рука. Хочеться це зробити по-людськи і потім приходити на могилку, очищати її від сміття, поставити квіти чи улюблену миску.

Але чому це може бути небезпечним?

За санітарними нормами трупи тварин прирівнюються до біологічно небезпечних відходів. Вихованець міг загинути через інфекційне захворювання, а продукти розкладання потрапляють у землю, у воду, і є ймовірність зараження. У посадках дикі звірі чи домашні собаки можуть розрити такі могилки та перенести інфекцію на своїх зубах та лапах у будинок господаря

Хоча не все втрачено. Останнім часом виникло таке поняття як “Колумбарій для тварин”. Вони забирають тварину з дому та проводять процедуру спалення. Прах можна забрати та поховати самим або залишити там на зберігання. Але законного повноцінного цвинтаря все-таки немає. Є цвинтарі під виглядом законних, але вони найчастіше працюють без дозвільних документів.

Але таке труднощі до похорону тварин відбувається не в усіх країнах.

кладбище для домашних животных

Наприклад у Франції на березі річки Сени розташувалося "Цвинтар собак". Там ховають практично всіх людських вихованців: кішок, собак, коней, кроликів, пернатих друзів, хом'ячків, рептилій, рибок і навіть левів. Число поховань уже перевалило за цифру 40 тисяч.

Где похоронить собаку или кошку в Харькове

Сюди приходять очистити могилу від листя та бур'янів. Згадують час, проведений разом і навіть спілкуються з вихованцями, які пішли “за веселку”.

Гранітні та мармурові пам'ятники – звичайна справа на таких цвинтарях. Іноді замовляють об'ємну статую, створену фотографією вихованця. Сюди приносять квіти, мисочку для їжі, іграшки та все те, що нагадує про улюбленого вихованця.

Як вибрати цвинтар тварин?

Якщо у Вашому місті є місце, спеціально відведене під цвинтар домашніх тварин, із похованням померлого улюбленця проблем виникнути не повинно. У такому разі можна скористатися послугою кремації його тіла, після чого принести та закопати залишки на цвинтарі тварин. Надалі красиво оформлена могила домашніх тварин буде тим місцем, куди Ви зможете навідуватися і згадувати часи, проведені разом з котиком або собачкою.

Якщо ж цвинтаря домашніх тварин у Вашому місті немає, доведеться вибрати місце для поховання самостійно. Не варто перетворювати на цвинтар тварин міські парки або сквери – це дуже погана ідея. Адже тіла вихованців дуже швидко розкладаються, а в останках починають розмножуватися мільйони шкідливих бактерій та вірусів.

Тим не менш, багато українців ігнорують можливість поховання на спеціально відведеному цвинтарі домашніх тварин. Одні вважають за краще не думати про наслідки, другі - панікують або просто не знають, як зробити правильно.

Где похоронить собаку

Яким має бути цвинтар мертвих тварин згідно із законом України?

Під визначення «цвинтар мертвих тварин» потрапляють ділянки, спеціально відведені місцевою владою. При цьому територія має відповідати таким критеріям:

  • розташовуватися під нахилом – цвинтар домашніх улюбленців має бути під ухилом, спрямованим у протилежний бік від населеного пункту;
  • знаходитись на відстані не менше 300 м від будь-яких громадських будівель. Тільки в цьому випадку цвинтар домашніх тварин буде абсолютно безпечним для здоров'я та життя людей;
  • розташовуватися якнайдалі від водойм – не знаючи, де ховають собак, багато людей вибирають будь-яке місце. Дуже часто ним стає берег річки чи озера. Щиро кажучи, це дуже погана ідея. Краще запитати у місцевої влади, де поховати собаку.

На жаль, знайти ділянку, яка відповідає всім перерахованим вимогам, дуже складно. Та й сама влада не дуже й поспішає займатися подібними проблемами. Через це подальша доля тіла вихованця лягає повністю на плечі його господаря.


Часті питання про цвинтар домашніх тварин

  • ➔ Що говорить про поховання тварин християнська церква?

    За християнськими канонами ховати вихованців поруч із могилами людей категорично заборонено. Встановлювати хрест на могилі улюбленця також не варто, як і молитися за його душу в майбутньому.

  • ➔ Що робити, якщо собака чи кішка померли взимку?

    З подібною проблемою стикаються багато хто. Якщо місця кремації поблизу немає, доведеться копати яму самостійно. Якщо надворі сильні морози, верхній шар землі потрібно вирізати бензопилою.

  • ➔ Як оформити могилу померлого вихованця?

    Існують різні варіанти. Найпоширеніший – виготовлення невеликої пам'ятки, на яку наноситься зображення вихованця. За бажанням сім'ї надгробок може бути виготовлений у формі улюбленця.

  • ➔ Якими мають бути перші дії після смерті тварини?

    Як тільки вихованець перестане дихати, потрібно повідомити про його смерть ветеринару. Лікар повинен прибути до будинку і переконатися, що улюбленець не був заражений інфекцією. Після перевірки ветеринар повідомить, як правильно поховати тварину.


Повернення до списку