24.03.2020

Єврейські могили – сад каміння

Єврейський цвинтар має одну важливу відмінну рису – це наявність каменів на могилах, а не хрестів, як наприклад у християн. Камені різних розмірів розташовані на кожному надгробку, де похований єврей.

Виникає питання – навіщо вони з'являються і звідки.

Иудейские памятники1.jpg

Особливості оформлення єврейських могил

Єврейський цвинтар має ряд особливостей: могили розташовуються дуже близько одна до одної, тому що місце на цвинтарі «на вагу золота». Висота могильних плит значно вища, ніж на християнських цвинтарях. А надгробні камені навпаки, мають меншу висоту.

На єврейських могилах не прийнято розміщувати фотографії померлого. Але іноді вони зустрічаються, і, як правило, це вихідці з СРСР.

Дуже багато колишніх росіян на цвинтарі в Тель-Авіві та в Ізраїлі. Більшість вивчили іврит, але російська все одно залишилася для них рідною мовою. Підтвердженням цього є надгробні плити, інформація на них написана російською мовою і на івриті одночасно.

На єврейському цвинтарі можна зустріти дивні високі споруди, схожі на парковку в кілька рівнів. Це будинок із похованнями, де використовується принцип колумбарію.

Відсутність квітів – ще одна особливість єврейських поховань. Пластикові квіти залишати не прийнято, а живі квіти – у пустельному кліматі не часто зустрінеш. Велика рідкість побачити букет квітів на могилі. В основному прикрашають кактусами або місцевими рослинами.

Між могилами немає огорож та парканів. Їх ніде ставити, т.я. поховання щільно розташовані один до одного.

Иудейские памятники2.jpg

Камені на іудейських могилах

Про головне – про каміння. Камені є абсолютно на кожній могилі із похованим євреєм у будь-якій точці земної кулі. Існує багато тлумачень цієї традиції. Починаючи від містичних: ніби каміння є спогадом про юдейський храм, який був зруйнований. І закінчуючи реальними: каміння вічне, і на відміну від квітів воно не зів'яне і завжди буде гарним.

Дуже цікава версія про те, що людська енергія дуже добре поглинається камінням. Існує традиція – приносити каміння на могилу померлого, і тим самим залишити поруч із близькою людиною свою частинку.

Запалювання поминальних свічок – ще одна традиція єврейських поховань. З протилежного боку надгробного каменю є спеціальне віконце, туди встановлюють запалену свічку. Довго палають свічки, т.я. ні вітер, ні дощ не можуть їх загасити.

Иудейские памятники3.jpg

Повернення до списку