08.10.2019

Як краще всього оформляти надгробок?

«Що простіші пам'ятники, то більше сили надають вони почуттю смутку» — французький мислитель Ж.А.Бернарден.

Що має бути присутнім на могильній плиті? Установка надгробної плити померлого є знаком пам'яті для його близьких, останнім матеріальним символом того, що вони можуть зробити для покійного, а вигравіруваний напис – епітафія – слова прощання з людиною та гірке нагадування про втрату. Виразити у словесній формі весь біль та скорботу буває досить важко. Такі питання можна довірити фахівцям під час вибору надгробкового каменю. Безумовно, на плиті повинні значитися прижиттєві прізвище, ім'я, дата дня народження і смерті, тому що ці дані покликані запам'ятати пам'ять про конкретну людину.

Як правило, надгробок має місце гравіювання фото, або обрамлена в рамку фотографія. Безперечно, найкращим фото стане те, яке за життя подобалося покійному. Для фахівців найкращим зображенням буде фото крупного плану обличчя, з рисами, що добре переглядаються. Для померлої літньої людини варто вибрати фотографію, яка відноситься до більш раннього моменту її життя. При виборі надгробних слів можна запропонувати майстру свій варіант, або розглянути найбільш уживані.
При встановленні пам'ятника суворо враховуються побажання рідних покійного.

Зображення на пам'ятнику

Існуючі різноманітні надгробки, малюнки, залежать від віросповідання померлого.

Так, для православних характерні хрести про вісім кінців та зображення святих, у католиків можна зустріти лаври та вінки, хрести про чотири кінці.

Півмісяць з зіркою, що його супроводжує, належить спочилому мусульманину, зірка Давида зустрічається на похованнях євреїв, ну а розтоплені свічки, як символ скороминущості життя і ангели, що оберігають померлі душі, є символами майже всіх конфесій.

Можливе використання професійної символіки для людей, які присвятили життя своїй справі, як ось: якір для минулого моря та океани або зображення музичної тематики, якщо померлий був музикантом.

Буває, що зустрічаються написи стародавніми грецькою та слов'янською мовами, але людей, які можуть прочитати таке, вкрай мало. Їх можуть зображати тільки ті, хто знає, про що точно йдеться.
Ритуальні, священні знаки дуже рідко трапляються. Вони можуть належати тісному колу людей, до якого належав померлий.

Художній образ могилі надають лампадки, високі гранітні вази, вироби з ліпнини. Якусь камерність могилі може надати паркан, стіл і лавка, вони можуть бути виконані з граніту або металу.

На нашому сайті ви знайдете докладний каталог та зможете уточнити необхідну інформацію.
Якщо ви звертаєтеся до нас, прийміть наші співчуття та гарантію якісної установки пам'ятника.


Повернення до списку