19.12.2019

Коли можна ходити на цвинтар?

На 3-й, 9-й, і 40-й день після похорону, у річницю відходу з життя, у поминальні дні, Батьківську та Троїцьку суботу, у Радуницю (батьківський день) – у ці дні Церква рекомендує відвідувати могилку. Також у М'ясопустну суботу (за тиждень до Великого посту), 2-у, 3-ю та 4-у суботу після його початку, а також у Дмитрівську суботу на початку січня. Відвідати улюблених померлих можна будь-де, крім кількох важливих релігійних свят.

Коли не можна ходити на цвинтар?

❖Різдво Христове

❖Благовіщення

❖Великдень

❖Трійцю

❖У день народження покійного

❖У день його Ангела

Вважається, що в цей час душі померлих людей прямують до божественних храмів, щоб разом з рештою відсвяткувати.

Чи можна ходити на цвинтар вдень чи краще після 18-00?

На обід можете запланувати відвідати могилу. Якщо вранці ви зайняті, можна прийти до гробниці і в обідню пору.

Забобонні люди радять не заходити за ворота поминального місця після заходу сонця. У цей час душі мертвих відпочивають і не готові прийняти відвідувачів.

А за повної темряви треба боятися не мертвих, а живих. Вони можуть заподіяти більше шкоди та налякати.


Чи можна вагітним ходити на цвинтар?

Вагітним жінкам навіть не варто замислюватися про відвідування похорону, навіть якщо померла близька людина. Категорично заборонено майбутнім мамам переступати загородження місць поховання. Якщо ви дійсно дбаєте про своє дитя, то відкладіть поїздку на пізніший період.


Чи можна дітям ходити на цвинтар?

Чи має сенс брати дитину до гробниці? У цьому немає нічого поганого, але не варто цього робити. У таких місцях є потоки негативної енергії. Малята надто сприйнятливі до злих духів, а у того, хто не народився – немає поки що ангела охоронця.

З дітлахами та дівчатам у положенні краще не вирушати на могилу, а до святих місць. Щоб згадати покійних родичів, прочитайте молитву перед іконою Святих і поставте свічку за упокій. Це найкращий спосіб згадати близьких.


Повернення до списку