05.05.2020


Світові практики поховання під час коронавірусу

 

Правила поховання у Німеччині:


Німеччина як і багато країн мають кілька видів поховання. Ховати в труні - найпоширеніший варіант, але при цьому найдорожчий. Для порівняння похорон у труні коштує 500 до 1500 євро. І ще потрібно на місце поховання встановити пам'ятник чи меморіальний комплекс. Кремація (спалювання тіла померлого) з подальшою закладкою урни з прахом у могильне місце на цвинтарі, спуск на воду або розвіювання набагато дешевше. Приблизно 150 євро.

 

Коронавірус живий і після смерті носія. Вірус може жити ще кілька днів у тілі загиблого. У Німеччині до поховання заражених людей підходять, ґрунтуючись на законі про захист населення від інфекційних захворювань. Не злагода близьких не враховуються. Поводження з інфікованим тілом загалом стандартне для таких випадків. Винесення тіла здійснюють повністю екіпіровані у захисний одяг працівники. Після дослідження у морзі його поміщають у труну, яка проходить дезінфекцію. Порушувати герметичність останнього притулку людини вже не можна - з померлим прощаються при закритій труні.

 

Правила поховання у Білорусі

 

У Білорусі ховають померлих як у труні, так і кремують. Статистика свідчить, що у 50% померлих ховають у трунах, 50% – у урнах.

Кремацій набагато більше, ніж у сусідніх країнах Росії та Польщі – середня кількість кремацій у Білорусії наближається до німецьких показників. Популярність кремації зумовлена ​​суто економічними поглядами – найбюджетніша церемонія коштує приблизно 100 euro: у цю суму входить сама процедура спалювання тіла, прощання в ритуальному залі та урна з прахом. Урну, згідно із законом, можна як поховати, так і залишити собі.

 

Правила поховання у Казахстані

 

У цій країні, на відміну від Німеччини, правила суворіші. Незважаючи на те, що офіційно карантин було введено, все ж таки сплеск захворювання вже не можна заперечувати. І робота медперсоналу із зараженими людьми лише збільшує ризик масового розповсюдження. Похорон проходить виключно методом кремування, на прощання допускають лише найближчих родичів з усіма запобіжними заходами. Тобто маска, рукавички, антисептик та дистанція 2 метри між людьми.

 

У 2020 році найбільш бюджетний мусульманський похорон можна організувати приблизно за 300-500 євро. Причиною цього є мусульманські традиції, які перетворюють похорон на пишні застілля з метою демонстрації високого соціального статусу сім'ї. Духовний контроль мусульман Казахстану засуджує цю практику і останні кілька років закликає до більшої скромності щодо похорону. За наявними даними, віруючі не виявляють інтересу щодо запропонованих ним нормативів.

 

Кремація у Казахстані

У цій країні немає крематоріїв. Єдиним варіантом може бути транспортування тіла в іншу країну, наприклад Росію, проведення процедури там і потім повернення праху в урні на батьківщину покійного. Для цього обов'язково потрібні всі дозвільні документи та свідоцтво про смерть та висновок про розтин.

 

 

Як ховають казахів, які захворіли коронавірусом?


Якщо у людини підтвердили діагноз Коронавірус, тіло не передається рідним. Працювати з трупом може лише медперсонал у повному захисному екіпіруванні: маски потрібного рівня захисту або респіратори, захисні окуляри, екрани, спеціальні комбінезони, рукавички, гумові чоботи тощо. Усі процедури з транспортування, обмивання, обробки покійного також дозволені за умови повноцінного захисту.

Якщо людина мала підозру на зараження, то тіло можуть повернути тільки після негативного лабораторного тесту.

Після проведення необхідних аналізів, досліджень тіло поміщають у морг і зберігають до транспортування на поховання. Ховають у закритій труні, допускаються лише найближчі родичі до 4-6 осіб.

Усі санітарні запобіжні заходи введені для максимального стримування захворюваності у всіх країнах.


Повернення до списку