08.11.2021

Пам'ятники з каменю – мода чи данина багатовіковим традиціям?

Нині дуже популярними стали пам'ятники з натурального каменю. Але чим це навіяно: сучасною європейською культурою оформлення могил чи давніми похоронними традиціями різних народів та культур?

Природні камені на могилу. Історія виникнення оформлення могил

Перші так звані меморіальні плити на похованнях датуються ще 8-9 ст. до н.е. Звичайно, в ті часи встановлення природного каміння на могилу носило суто захисну функцію. Такий камінь мав захищати тіло покійного від диких звірів. Але згодом, культура встановлення каменів на могили набула нового “звучання”. З каміння почали зводити спочатку кургани, потім гробниці, піраміди і навіть цілі похоронні міста. Із встановленням каміння на могили пов'язані навіть цілі містичні історії.

Така любов до каменів у різних народів світу не дивна, адже камінь міцний та надійний. Саме завдяки пам'ятникам з натурального каменю та кам'яним меморіалам, наприклад, піраміди Єгипту, вчені та археологи можуть відстежити історію людства, різних епох та донести цю інформацію до сучасних мешканців.

Ні для кого не секрет, що існують навіть цілі цвинтарі-музеї, на яких поховані відомі митці, вчені, політики, правителі, представники різних станів знаті. А пам'ятники з каменю, встановлені на їхніх могилах – окремий вид мистецтва.

Найбільш відомими цвинтарями-музеями в Україні є Личаківський та Байковий цвинтар. Але таких похоронних місць у світі дуже багато, і кожне з них передає дух епохи, коли воно було створено.

памятники из камня

Пам'ятник із каменю. Як зберегти пам'ять про покійного для нащадків?

Сьогодні пам'ятник із каменю вже давно не служить захисним засобом від тварин чи грабіжників.

Пам'ятник із каменю в наш час – це данина пошани покійному. У пам'ятному меморіалі можна відобразити все кохання та скорботу рідних та друзів за померлим, а також залишити інформацію про предків для нащадків. Наприклад, на могилах багатьох відомих людей висічені їх знамениті висловлювання, а пам'ятники як скульптури відбивають рід діяльності покійного.

Завдяки сучасним технологіям у сфері виготовлення кам'яних надгробків, пам'ять про ваших рідних залишиться на багато десятків і навіть сотень років. І що найголовніше, нащадки зможуть не тільки дізнатися як звали їхнього предка та дати його життя (як це було раніше), а й побачити як виглядала людина за життя. Адже нинішні лазерні установки дають змогу з точністю відобразити портрети покійних на пам'ятниках з каменю.

памятник из камня

Пам'ятники з натурального каменю. Як вибрати найбільш вдалий варіант?

Всі ми знаємо про довговічність і красу пам'ятників з натурального каменю, але давайте розберемося з якого каменю роблять пам'ятники, які його види найчастіше використовуються для меморіалів і в чому їх переваги.

Найбільш поширеними каменями для могил, з яких можна висікти не просто надгробну плиту, а й цілу скульптуру-пам'ятник, є граніт та мармур.

Давайте розглянемо обидва види каменю та визначимо який камінь краще для пам'ятника.

Мармурові похоронні пам'ятки були популярними ще в 16-17 столітті. І не дивно, адже мармур дуже гарний і податливий до різноманітних змін. Але є в ньому і одна неприємна вада - з часом вона втрачає свою білизну і свій зовнішній вигляд в цілому. Також мармур схильний до появи на ньому моху.

Тому, на зміну мармуровим статуям прийшли й міцно вкоренилися у сучасній культурі оформлення могил пам'ятники з граніту.

памятник из натурального камня

Граніт - один із найміцніших природних каменів на могилу. Але не лише завдяки своїй міцності він став таким популярним в Україні та інших країнах. Переваги пам'ятників із граніту:

  • Граніт має непористу структуру, тому він не втрачає своєї краси навіть через десятки років;
  • Надгробки та інші елементи з граніту легко доглядати. Їх не потрібно намивати спеціальними розчинами або довго терти щітками. Достатньо лише періодично протирати статую вологою серветкою або тканиною;
  • Незважаючи на міцність, граніт можна різати та висікати з нього пам'ятники та інші елементи незвичайних форм;
  • Граніт не схильний до впливу навколишнього середовища. На відміну від дерева, бетону чи мармуру, граніту не страшні ні дощ, ні мороз, ні сонце;
  • Роботи з гранітом на сучасному устаткуванні дозволяють прикрашати його різними зображеннями, цитатами чи навіть різьбленими елементами;
  • Пам'ятники з граніту дуже гарні. Граніт має різні природні відтінки: від чорно-білого, червоного, зеленого, рудого до глибоко благородного чорного.

Якщо ви хочете придбати пам'ятник з натурального каменю, наші майстри виготовлять вам найкращий варіант, який увічнить пам'ять про ваших покійних і покаже всю вашу любов і скорботу за ними.


Часті питання про пам'ятники з каменю:

  • ➔ Чи можна замовити пам'ятник із натурального каменю на індивідуальне замовлення?

    Так, професійні майстри нашої компанії можуть виготовити пам'ятник чи навіть меморіальний комплекс. Дизайнер нашої майстерні створить персоналізовану 3Д-модель пам'ятника та макет оформлення місця поховання загалом.

  • ➔ Як вибрати пам'ятник з каменю? Який вид каменю кращий?

    Вибрати зовнішній вигляд та модель пам'ятника ви можете у каталозі нашої майстерні на сайті або відвідавши один із наших магазинів у Харкові чи Харківській області.

  • ➔ Чи можливо доставити пам'ятник із натурального каменю по Харкову чи Харківській області?

    Так, ми пропонуємо безкоштовну доставку по Харкову за умови замовлення установки нашими спеціалістами

  • ➔ У яку пору року краще замовляти пам'ятник на могилу?

    Найбільш підходяща пора року для встановлення пам'ятників із середини весни до середини вересня. Замовити пам'ятник у нашій майстерні можна будь-якої пори року. Ми надаємо послугу безкоштовного зберігання пам'ятників на нашому складі до 18 місяців.


Повернення до списку