24.03.2020

Пам'ятники у Вірменії на цвинтарі

Культурні традиції вірменського народу налічують уже кілька тисячоліть. За цей час сформувалися певні особливості та вимоги до поховання. При цьому вірменські похорони проводяться за православною традицією, але з низкою особливостей.

Як зазначено вище, традиційна вірменський пам'ятник відрізняється низкою особливостей за стилем та оформленням. Такі особливості слід описати докладніше:

  • Класичні вірменські пам'ятники виготовляються із каменю. За старих часів для цього використовувався туф. Однак дана порода каменю відрізняється м'якістю і схильна до вітрової ерозії та руйнування від дії вологи і перепадів температур. Тому сучасні надгробні пам'ятники виконуються з граніту. Даний камінь при правильній обробці набуває рівної і гладкої поверхні. Він не руйнується від дії морозів і не піддається вивітрюванню;
  • Обов'язковим елементом будь-якого традиційного вірменського пам'ятника є хачкар. Це кам'яний хрест. У давнину, такі хрести являли собою окремі елементи і були основною частиною похоронного комплексу. Зараз хачкар вирізається у масиві каменю є рельєфне зображення традиційного вірменського православного хреста;
  • Сучасні пам'ятники містять зображення померлого, виконане методом гравіювання. При цьому таке зображення знаходиться збоку хачкара, оскільки саме хрест є центральною частиною композиції. Проте нерідкі подвійні пам'ятники, що складаються з двох плит каменю. На одній є хачкар, а на іншій виконується зображення покійного, яке займає більшу частину плити;
  • Укладається надгробна плита. Вона також може прикрашатись гравіюванням, на ній часто є рельєфні декоративні елементи;
  • У особливих випадках для підкреслення поваги до померлого та його статусу над пам'ятником встановлюється арка з мармуру. Крім того, часто комплекси прикрашаються рослинним орнаментом, ліпниною та позолотою. Часто зустрічаються пам'ятники з кам'яними вазами для квітів, кам'яною огорожею.
  • Загалом для вірменської похоронної традиції характерна велика помпезність, прагнення максимально прикрасити місце поховання. Тому витрати на оформлення мобільного простору часто досить значні. Проте цим підкреслюється важливість покійного для близьких, виражається скорбота з його втрати.

    Отже, традиційні вірменські пам'ятники не мають принципових відмінностей від православних пам'ятників. Єдиною відмінністю є хачкар та особливе зображення самого хреста. Так, на православних похованнях зазвичай встановлюється інший хрест і поперечним горизонтальним елементом. Тим часом вірменські хрести мають лише чотири промені, які трохи розширюються на кінцях.


Повернення до списку