24.03.2020

Православний пам'ятник на могилу: як він має виглядати за дотримання основних церковних канонів

Ритуальна індустрія значно урізноманітнила варіації оформлення поховань. Але оскільки померлий дотримувався православних традицій, його близькі мають встановити відповідний надгробок.

Якими бувають православні пам'ятники сьогодні

Замовляючи пам'ятник, слід дотримуватися загальноприйнятих традицій та правил. А ще існують повір'я, які також не можна ігнорувати.

Наприклад, категорично забороняється забирати з могили хрест, що слугував деталлю тимчасового надгробка. Крім того, коли встановлюються постійні православні пам'ятники на могилу, первісні хрести не використовуються повторно та не викидаються. Дерев'яні хрести не можна спалювати, а металеві деталі використовувати у господарстві. Зазвичай перші хрести стають частиною основи нового пам'ятника, їх залишають у землі.

Основні вимоги до православного надгробка

Зазвичай встановлюють християнські пам'ятники у вигляді православного хреста певної конфігурації. При його виготовленні не повинні порушуватись наступні церковні канони.

Правильно виготовлений пам'ятник у вигляді православного хреста має виглядати стримано. Але сучасні православні люди трохи відходять від давніх канонів. Часто замовляються розкішні гранітні християнські пам'ятники або надгробки з іншого красивого каменю.

Оформляючи замовлення, дуже важливо розуміти, що православний пам'ятник не має виглядати демонстрацією фінансових досягнень покійного, його сім'ї. Адже перед Богом усі люди постають рівними.

Як має виглядати хрест

У православному надгробку центральне місце завжди займає хрест, що має шість кінців. Хрест може стати:

  • виступаючою частиною загального барельєфу;
  • окремим елементом;
  • вигравіруваним на стелі (на надгробній плиті) зображенням.

Можна замовити встановлення хреста на сходах. Такий пам'ятник на могилу православного нагадуватиме сходження на Голгофу.

Інші зображення на християнських пам'ятниках

Це можуть бути:

  • свічки;
  • дзвони;
  • серафими;
  • ангели;
  • лики святих;
  • інші атрибути християнства.

Записуються цитати із церковних книг відповідного змісту. Вони зображуються у первісному вигляді, якось переробляти ці витримки з "вічних книг" неприпустимо.

Інших обмежень немає. Православні надгробки можуть мати будь-який розмір, форму, світловий відтінок. Матеріалом може бути і природний камінь, і будь-який інший. Встановлюються надгробки, обеліски, скульптури, цоколі.

Рекомендується ставити постійний пам'ятник через рік після поховання, щоб потім не утворювався провал через осідання грунту.


Повернення до списку