08.09.2020

Скандальний Оскар Уайльд та його обцілована могила



У Великій Британії багато людей з почуттям гумору, але одна людина все-таки була найдотепнішою за версією видання The Daily Telegraph.

Його життя почалося яскраво та безтурботно. Найкраща освіта, світове визнання, щасливий шлюб та народження синів. Здавалося, все йде добре, але тут втрутилася темна смуга життя.

Громадськість дізналася про його гомосексуальні нахили, неприпустимі на той час і вже в судовому порядку на 2 роки обмежила активне життя представника модернізму. Порушнику суспільної свідомості пізніше довелося покинути Великобританію під чужим ім'ям і безславно канути в Лету.

Усього 46 років було Оскару, коли його тіло поховали на цвинтарі Баньо. Але, як виявилося, на цьому пригоди не закінчилися. Через 10 років його шанувальниця домоглася дозволу на перепоховання в престижний Некрополь Пер-Лашез. І на зміну непоказному могильному каменю замовила унікальну скульптуру у Джейкоба Епстайна.

Пам'ятник виглядає як голий Сфінкс, що летить. Голі частини тіла обурили громадськість і влада наказала прикрити геніталії. Пізніше прикріпили меморіальну табличку, що прикриває голі органи. Але все це не вплинуло на хвилю відвідувачів, які створили традицію цілувати пам'ятник. Причина виникнення такої традиції досі невідома. Але, за легендою, поцілунок допомагає знайти свою другу половинку. В результаті, весь пам'ятник був покритий відбитками губної помади від поцілунків. Усі спроби якось зупинити це безумство не увінчалися успіхом. Помада всіх кольорів і відтінків стійко ввібралася в мармур і з кожним днем ​​покривалася новим шаром свіжих поцілунків.

Співробітникам цвинтаря довелося встановити скляну огорожу навколо надгробка і тепер шанувальниці цілують не Сфінкса, а паркан. А також старанно закидають записками з проханням про щастя всю усипальницю.

Фрази з п'єс і роману Оскар Уайльд вже багато хто знає.

Роман «Портрет Доріана Грея», а також знамениті п'єси «Ідеальний чоловік», «Віяло леді Віндермір» та «Як важливо бути серйозним» подарували світові справжні літературні та філософські перли:

- Я чув стільки наклепів на Вашу адресу, що у мене немає сумнівів: Ви - прекрасна людина!

- Закоханість починається з того, що людина дурить себе, а закінчується тим, що вона дурить іншого!

- Всі ми борсаємось у стічній канаві, але деякі з нас дивляться на зірки...


Повернення до списку