08.10.2019

Сляби із натурального каменю: що це?

Зазвичай вони використовуються в будівництві, наприклад, для створення сходів, меморіальних конструкцій, малих архітектурних форм, а також в інтер'єрі приміщень як стільниці, мийки, каміни. Відмінною особливістю використання слябів у таких випадках стає отримання ідеально гладкої поверхні без швів та стиків.

Слябами (у перекладі з англ. Slab – «плита») називаються оброблені заготовки як пластини з натурального каменю. Розміри кам'яних заготовок, технічні параметри експлуатації та декоративні властивості залежать від твердості породи використовуваного каменю. Сляби можуть бути зроблені з твердих порід, наприклад, граніт, лабрадорит, габро, так і з м'яких порід, таких як мармур, онікс або сланець. Середня товщина кам'яного слябу становить від 2 до 4 см при довжині 300 см та ширині 200 см, проте залежно від специфіки замовлення розміри можуть змінюватись відповідно до вимог замовника.

Технологія виробництва кам'яних слябів

Видобуток породи

slyabyi_argest1-190x143.jpeg

Щоб уникнути сильного кришення м'яких порід каменю, таких як мармур, вапняк, утворення в них прихованих мікротріщин та збільшення кількості відходів великі видобувні компанії все частіше відмовляються від видобутку каменю за допомогою вибухів на користь технологій, що пошкоджують породу меншою мірою.

Сьогодні найбільш уживана техніка керованих вибухів: кам'яна порода відколюється під впливом повітря через окремий отвір. Процедура проводиться за допомогою високого тиску. Цей спосіб допомагає вберегти камінь від утворення мікроушкоджень та економно його використовувати.

Можливе також використання камнеріза, але, незважаючи на його високу ефективність і якість одержуваних слябів, цей спосіб вважається найдорожчим і застосовується значно рідше.

Розпил породи та підготовка слябів

На цьому етапі видобутий камінь розпилюють на дисковому верстаті, одержуючи плоскі пластини - сляби. Після цього кожна пластина шліфується і полірується спеціальними інструментами в залежності від потреб замовника, і поверхня набуває необхідної фактури: окантована або неокантована, лощена, пиляна, полірована, шліфована, термооброблена. У цьому важливо враховувати особливості фактури. Так, наприклад, використання полірованих слябів як сходинки не бажано через високу травмонебезпечність.

Вибір слябів в залежності від призначення

slyabyiargest3-280x197.jpg

Натуральний камінь у всі часи вважався одним з найпопулярніших будівельних матеріалів через свою міцність, довговічність, зносостійкість, грунтовність і природний характер. Завдяки різноманітності фактур та матеріалів він застосовується і в архітектурі, і в ландшафті, і в інтер'єрі. Однак, на думку більшості фахівців у цій галузі, при виборі слябів з натурального каменю для своїх потреб необхідно враховувати твердість породи та її технічні характеристики.

Так, наприклад, граніт, як тверда порода, має більшу міцність і зносостійкість, тому підійде і для внутрішньої, і для зовнішньої обробки. Мармур - порода м'якша, і його експлуатаційні показники помітно нижчі за гранітні, але при цьому мармур відрізняє унікальність малюнка і колір поверхні, що визначає його використання переважно у внутрішній обробці приміщень.


Повернення до списку