08.10.2019

Топ 10. Найнезвичайніші пам'ятники планети

У світі існує велика кількість пам'ятників: як широко відомих, так і менш популярних; як тих, що вражають нашу уяву своєю монументальністю, так і мініатюрних; як древніх, так і сучасних; як класичних, так і авангардистських. Серед них є й такі незвичайні твори, забути які неможливо. Наприкінці 20 століття у світ прийшла мода на пам'ятники дивні, дивовижні та кумедні. З того часу в різних кінцях Землі стали з'являтися незвичайні пам'ятники, дуже відмінні від класичних споруд та скульптур.

10. Ангел Півночі

необычный памятник Ангел Севера

Місцезнаходження: Ґейтсхед, Англія.

Ангел Півночі – найнезвичайніший і найавангардніший з пам'ятників Великобританії. Зображення ангела, що розкрив крила, скульптура була створена в 1988 Ентоні Гормлі - художником-монументалістом, що прославився своїми незвичайними творами далеко за межами Британії. Цей пам'ятник – найбільше зображення ангела, створене людиною.

Двадцятиметрова постать повністю вилита зі сталі. Ангел, що стоїть на вершині пагорба біля міста Гейсхед, зустрічає туристів розпростертими назустріч вітру крилами. Вага монумента – 208 тонн. На бетонну основу, що йде глибоко в землю, припадає більша частина ваги. Вітер у цьому регіоні країни може досягати швидкості 160 км/год, але протягом 100 років фігуру ангела повинен надійно утримувати фундамент статуї.

У пам'ятнику найпримітніше – це крила, які розмахом практично не поступаються крилам «Боїнга-747». Довжина їх – 54 метри. Своїм зовнішнім виглядом Ангел Півночі швидше нагадує кіборга, ніж небесного посланця. Спочатку британці до спорудження пам'ятника поставилися неоднозначно, але сьогодні вони вважають його однією з найцікавіших і незвичайних пам'яток північної Англії.

9. Пам'ятник Чарльзу Ла Тробе.

необычный памятник Чарльзу Ла Тробе

Місцезнаходження: Мельбурн, Австралія.

Скульптура Чарльза Ла Тробе — це, безперечно, найнезвичайніший у світі пам'ятник знаменитій людині. На думку автора – скульптора Дениса Оппенгейма, створення такого неординарного пам'ятника мало привернути увагу до фігури зображеної людини – Чарльза Ла Тробе, який був першим віце-губернатором штату Вікторія. Задумка скульптора вдалася - поставлений на голову пам'ятник привернув до себе загальну увагу, набув популярності у всьому світі, а не лише на батьківщині Австралії.

8. Скульптура мандрівника.

Скульптура странника

Місцезнаходження: Антіб, Франція.

На середземноморському узбережжі, на березі бухти Антіб, розташований найнезвичайніший у світі пам'ятник, присвячений мандрівнику. Пам'ятник представлений у вигляді восьмиметрової фігури людини, яка сидить на землі, обхопивши руками коліна, і задумливо дивиться в море. Скульптура створена з тисяч латинських металевих букв, і своїм виглядом створює відчуття спокою та незвичайної легкості.

Автор скульптури Жом Планс, який створив незвичайний монумент у 2007 році, про свій шедевр сказав, що скульптура символізує свободу. Букви позначають багаж знань, проблем і почуттів, які турбують мандрівника.

7. Чиновницька Феміда.

Чиновничья Фемида

Місцезнаходження: Копенгаген, Данія.

Найнезвичайніший, і навіть шокуючий пам'ятник Феміді, розташований у Данії. І Феміді не простій, а чиновницькій. Скульптура зображує виснаженого, дуже худого африканця, що несе на собі вельми огрядну постать богині. Скульптура символізує індустріальне суспільство, за задумом Єнса Галшіота, її автора.

6. Світлофорне дерево.

Светофорное дерево

Місцезнаходження: Лондон, Великобританія.

Популярний лондонський пам'ятник, світлофорне дерево, вже давно належить до найнезвичайніших пам'ятників світу. Восьмиметрове дерево прикрашають 75 світлофорів.

5. Настільна лампа.

необычный памятник Настольная лампа

Місцезнаходження: Мальме, Швеція.

Колосальна настільна лампа, що своїм розміром (5,8 метрів) не поступається триповерховому будинку, «подорожує» скверами та вулицями міста протягом року. А перед Різдвом вона встановлюється на центральній площі. Кожен перехожий може відпочивати під світлом гігантського абажура, присівши на лаву, у вигляді якої зроблена ніжка лами.

4. Кіт із Меріленду.

необычный памятник Кот из Мэриленда

Місцезнаходження: Меріленд, США.

Один із найцікавіших «котячих» пам'ятників у світі розташований у Меріленді. Чарівний кіт ростом з людину сидить на лавці, поклавши на її спинку лапу, наче запрошуючи перехожих посидіти з нею поруч.

3. Феї Робіна Уайта.

необычный памятник Феи Робина Уайта

Місцезнаходження: Стаффордшир, Англія.

Британський художник Робін Уайт створює незвичайних, повітряних казкових фей зі сталі. Каркас скульптури автор створює з товстого дроту, а на «плоть» феї йде тонший сталевий дріт. Крила повітряних створінь – сітка рабиця. Кожна фігура містить всередині серце феї – камінь із гравіюванням. Більшість скульптур розташовані у стаффордширському парку Трентам Гарденс. Художник також отримує замовлення для приватних колекцій, адже витончені феї прикрасять будь-який сад.

2.Les Voyageurs.

необычный памятник Les Voyageurs

Місцезнаходження: Марсель, Франція.

Це одна з найнезвичайніших скульптур у світі. Вірніше, це не одна, а безліч скульптур, які об'єднані в серію «Мандрівники». Створив їх Бруно Каталано, французький художник.

Незвичайна структура пам'ятників дала їм іншу назву – «рвані». Пам'ятники зображують мандрівників із валізою чи сумкою. У тулубі скульптур — рвані дірки, що надають їм примарності та ілюзорності. Загалом автором було створено близько ста постатей.

1. Пам'ятник Рене де Шалону

Памятник Рене де Шалону

Місцезнаходження: Бар-де-Люк, Франція.

Перше місце в переліку найбільш незвичайних пам'ятників світу по праву заслуговує на скульптуру принца Оранського. У 1544 році він був смертельно поранений під час облоги Сен-Дізьє. Перед смертю Рене заповів увічнити себе таким, яким він буде за кілька років після смерті. Скульптор Лижье Ріше виконав волю принца, створивши статую, яка з вражаючою точністю зображує анатомію людського тіла, що напів розклалося. Протягом століть пам'ятник Рене де Шалону, встановлений в одній із ніш храму Бар-ле-Дюк, своїм реалізмом дивує відвідувачів.


Повернення до списку