19.12.2019

Прибирання на могилці родича: потреба чи марна справа?

Могила, заросла бур'яном, старий хрест, що покосився, вицвілі пластикові квіти… Сумно, коли місце поховання виглядає занедбаним. Особливо сумно, якщо у похованої людини є живі родичі, які не можуть або не хочуть приїхати і щороку навести лад.

Чи можнаприбирати цвинтар? Так. Навіть треба це робити в період з весни до осені. І для цього потрібно трохи часу та зусиль.

Чи можна прибирати на цвинтарі після Покрови??

З настанням свята 14 жовтня починається важливий період для віруючих. Відповідаючи на запитання: чи можна на покрову прибирати на цвинтарі, працювати чи готувати? Відповіді немає. Це особливий день. Наполегливо рекомендується утриматися від роботи по дому, прибирання, прання та взагалі масштабних планів. Тим паче на цвинтарі.

Весною перше відвідування та прибирання на могилці відбувається перед Великоднем. Великдень – це свято, яке означає відродження зі світу мертвих, перемога Христа над смертю. Усі роботи з благоустрою поховання варто робити перед Великоднем у так звані Батьківські дні. Але в період Страсної п'ятниці і протягом 8 наступних днів категорично не варто відвідувати цвинтар і не можна проводити похорон. Тільки до Родониці на дев'ятий день після Великодня треба прийти відвідати близьких.

Як проводити прибирання

Ось чого варто позбутися:

  • опале листя, голки,
  • дрібні гілки, сміття,
  • бур'яни, мох і бруд,
  • старий вінок або букет квітів
  • <іржа на огорожі або лавці

Вода, спеціальні засоби для очищення та догляду за пам'ятником допоможуть упорядкувати місце поховання.

Очищення гранітного пам'ятника

Основною перевагою граніту є висока твердість та відмінна стійкість до поганих погодних умов.

Миття гранітної стели слід починати, протираючи її водою та засобом для миття посуду або будь-яким миючим. Важливо не використати кислотні препарати. А для оновлення гравіювання та якості портрета рекомендуємо використовувати засіб Portret New. Його ви можете придбати в офісі Аргест Стоун або замовити онлайн.

Очищення мармурового пам'ятника

Мармур пористий і схильний до проникнення вологи. Він потребує більш делікатного догляду, ніж граніт. Відмиваючи від бруду пам'ятник з цього матеріалу, пам'ятайте, що не варто використовувати рідини з вмістом кислоти і ретельно протирайте мармурову поверхню тканиною з мікрофібри, не залишаючи розводів.


Повернення до списку