19.12.2019

Як правильно встановити пам'ятник власноруч?

Могили – ділянки землі, які відповідають певним стандартам. На поховання зазвичай йдуть площі 2 на 2,5 м та 2 на 1,8 м. На одній території допускається монтаж 2 могил. Параметри вибираються на підставі виду цвинтаря, де буде монтуватися гробниця.

Консультанти компанії Argest Stone допоможуть вам визначитися, який пам'ятник встановити. А ось вже технічні роботи ви можете довірити нашим спеціалістам з монтажу або виконати його самостійно. Важливо врахувати вагу, габарити надгробка, місце поховання та його рельєф, грунтовий склад і мати будівельні навички.

Якщо вас все це не лякає, і ви готові провести 1-2 дні на цвинтарі, то уважно читайте цю статтю.

Топ 10 порад як встановити пам'ятник самостійно

1. Почати з основи. Правильний фундамент стане надійною опорою для всієї конструкції, виключить ризики деформації та кренів на довгі роки. Під стелою на цвинтарі він не менш важливий, ніж у будівництві будинку. Якщо пам'ятник невеликий, то для основи буде достатньо кількох швелерів або залізобетонних балок. Для середнього розміру вибирають балки та євро плити. Для меморіальних комплексів або поховань на кількох людей заливають бетонну подушку з наступним облицюванням. Також бетонна монолітна основа рекомендована для піщаного або болотистого ґрунту, схильного до зсувів.

2. При бетонуванні та закладці основи роблять посилення на ключові точки пам'ятника: куди буде припадати найбільше навантаження. Посиленням підставки виступають металеві прути або труби. Вони укладаються впоперек.

3.Уважно вивчіть вузли пам'ятника. На спеціальний клей встановіть основні штирі для стикування деталей та їхньої остаточної фіксації.

4. Перевірте монтаж із рівнем. При найменшому порушенні вертикалі та горизонталі є ймовірність крену та падіння пам'ятника.

5. Коли стела встановлена, всі деталі надійно закріплені, необхідно встановити квітник. Складіть усі деталі та склейте їх разом так само, як елементи надгробка.

6. При відкритому квітнику на дно квітника укладають захисну сітку. Це не дасть великому бур'яну рости і засмічувати місце поховання. Далі покладіть шар піску та родючого ґрунту. Квіти можна буде посадити згодом.

7. Огородження може бути металевим або у вигляді поріжків із залізобетону та граніту. Металеві опори опустити на 50 см. нижче рівня землі та забетонувати основу. ЗБ пороги укладають на невеликий шар щебеню та бетону для фіксації. А ось гранітні огорожі вимагатимуть додаткових зусиль.

8. Столик та лавочку встановіть за власним бажанням.

9. Вазон встановлюється на спеціальний штир та фіксується клеєм.

10. Вимийте всі поверхні, нанесіть захисний шар нанатуральний граніт і все!

Установка пам'ятника на цвинтарі своїми руками заслуговує на повагу. Це не лише можливість зберегти сімейний бюджет, а й виявити щиру повагу та любов до померлого.


Повернення до списку