07.10.2019

Шляхетний матеріал для пам'ятників та будівництва

Граніт, як універсальний матеріал у різні епохи застосовувався у будівництві та оздобленні будівель.

Італійське слово "granitio", буквально-"зернистий", передає головну особливість цього унікального, міцного, довговічного, стійкого каменю.

У формуванні цієї міцної породи беруть участь наслідки землетрусу. Поклади магми, повільно остигаючи під величезним тиском землі, викристалізовуються і набувають повнокристалічної, а найчастіше гранобластової структури.

Текстура граніту масивна з незначною пористістю. За розміром зерна граніту, розрізняють три структури каменю: до 2 мм-дрібнозерниста, 2-5мм середньозерниста і крупнозерниста понад 5 мм. Характеристики міцності і довговічності каменю безпосередньо залежать від розміру зерен. Чим менше зерно, тим міцніше порода. Щільність граніту 2600-2700 кг/м. куб., міцність на стиск до 300МН/м. куб.

Величезний діапазон колірної гами дає широкий вибір застосування граніту: в оздоблювальних роботах під час будівництва, багатовіковій архітектурі і навіть у скульптурі.

Існують різні методики видобутку граніту. І всі вони впливають на його якість по-своєму.

Перший спосіб - з використанням вибухового пристрою. У породі бурять отвір та закладають вибухівку, потім підривають. Найбільші брили породи забирають на обробку. Це досить дешевий спосіб, але має недоліки: у камені виникають тріщини, і третина породи просто відбраковується.

Другий спосіб видобутку найбільш щадний - видобуток породи відбувається за допомогою повітряної подушки. У зроблений отвір не закладається вибухівка, а накачується повітря під високим тиском. Істотно скорочується відбраковування і зводиться до мінімуму поява мікротріщин.

Метод каменерізу є найпопулярнішим. При такому способі добування повністю усувається проблема мікротріщин і підвищується раціональність використання родовища.

Граніт, як довговічне покриття є одночасно і найкрасивішим облицювальним покриттям. У ньому ідеально поєднується і монументальність, і витонченість, строгість та непідробна краса. Наприклад, ті, хто бачив ранковий Єреван, ніколи не забудуть рожеве світло, яке випромінюють стіни, облицьовані мармуром та туфом.

Міські будівлі, мости та набережні багатьох міст створені з граніту. Але цей камінь використовується не тільки на благо міст, а й у приватному будівництві.

У цьому випадку натуральний камінь виступає не просто в ролі оздоблювального матеріалу, а як символ. Тільки людина, яка має достатній дохід, яка цінує міцність і довготривалість експлуатації цього прекрасного оздоблювального матеріалу, використовує цю породу каменю.


Повернення до списку