16.12.2020

Як підготувати могилу до зими – корисні поради від спеціалістів ритуальних послуг

У міру своїх можливостей необхідно відвідувати цвинтар з метою навести лад і надати могилі близької людини акуратний зовнішній вигляд. Загалом ритуал облагородження могил є дуже важливою складовою християнської релігії, адже збереження чистоти у місці поховання – це ознака поваги та любові до покійного. Особливо важливо вміти правильно підготувати могилу до зими, щоб надгробок та інші елементи не піддавалися суворим погодним умовам. Фахівці майстерні «Argest Stone» у Харкові підготували кілька корисних рекомендацій щодо того, як захистити могилу від снігу, дощу, вітру та інших факторів у зимовий період.

Зима на цвинтарі - як підготувати територію?

Перед тим, як вирушити на цвинтар пізно восени, захопіть з собою інвентар для прибирання, рукавички, сміттєві мішки та інші атрибути. Усю територію могили потрібно очистити від опалого листя, прибрати пластик, папір та інше сміття. Загорожу, пам'ятник, столи та лавки можна протерти мокрою ганчіркою, щоб прибрати бруд та павутину. Чистота на цвинтарі дасть менше шансів снігу затримуватися на елементах могили та викликати їхню деформацію.

могила зимой

Могила взимку – що робити із рослинами?

Обов'язково підготуйте могильні рослини до зимівлі. Необхідно прибрати бур'яни, висохлу траву, викорчувати непотрібні рослини, вирівняти ґрунт. Якщо на надгробному пагорбі є глибокі тріщини або нори тварин, їх обов'язково потрібно усунути, щоб навесні талі води не проникли всередину, оскільки це може призвести до перекосу надгробка. Землю найкраще вирівняти та посіяти газон або дрібні ранні квіти, які навесні надають могилі приємного зовнішнього вигляду.

Як захистити надгробок та інші елементи від снігу?

Вже готовий пам'ятник слід обробити спеціальним розчином, схожим на віск, який відштовхуватиме воду всю зиму. У жодному разі не можна полірувати воском портрети на емалі, це викликає їх спотворення. Не можна використовувати для обробки пам'ятника речовини, що містять жир, інакше на надгробок з'являться розлучення.

Дерев'яний хрест необхідно пофарбувати олифою, яка захистить дерево від більшості негараздів та збереже на довгі роки. Не варто накривати дерев'яні елементи поліетиленом, конденсат може зруйнувати їхню структуру. А ось металеві лавочки та столи можна закрити будь-яким водонепроникним матеріалом, щоб уберегти від корозії. Вази, лампадки та інший декор могили краще забрати повністю на весь період холодів.

подготовить могилу к зиме


Якщо на могилі пам'ятника ще немає, зимою його встановлювати не варто. Грунт у цей період нестійкий, а через перепад температур наприкінці зими-початку весни надгробок однозначно деформується. У нашій майстерні ви можете замовити пам'ятник, ми забезпечимо його безкоштовне зберігання всю зиму, а після стабілізації температури та висихання ґрунту навесні, проведемо установку.

Купити все для могили у Харкові

Отримайте безкоштовну консультацію щодо облаштування могил від спеціалістів «Argest Stone» у наших магазинах у Харкові, а також за телефоном +38-067-200-00-42. У нас ви можете придбати все необхідне для підготовки могили до зими, а також її облагородження в теплий період: огорожі, пам'ятники, столи, лавки, лампадки, вази та багато іншого. Не знаєте як самостійно підготувати могилу до зими? Замовте послугу «Догляд за похованнями» та наші співробітники зроблять всю роботу за вас.


Повернення до списку