08.10.2019

Кремація: необхідність, святотатство чи примха?

Кремація (від лат.Палити, спалювати) - спосіб підготовки до поховання померлої людини за допомогою вогню.

Після кремації, як свідчать сучасні європейські правила, порох людини переміщують у поховальну вазу або урну. А пізніше ця урна може бути похована на цвинтарі. Деякі залишають порох будинку на почесному місці. Хтось розпоряджається попелом померлого на його розсуд: наприклад, розвіюють над океаном тощо.

Цю процедуру зараз виробляють у крематоріях. У минулих століттях використовувалося багаття.

Найперші згадки про кремацію, підтверджені археологами, відносяться до епохи середнього палеоліту. У Європі процедура кремації була вельми поширеною у Стародавній Греції. Пізніше ця традиція дійшла і до Стародавнього Риму, де останки зберігали в спеціальних місцях-колумбаріях.

У християнстві процедура кремації вважалася язичництвом. Приблизно у 400 роках Європа прийняла хрещення та відмовилася від спалювання померлих тіл. І кремацію було забуто на ціле тисячоліття.

Але до кінця XVIII століття цвинтарі біля міст були вже переповнені, що призводило до появи братських могил та міні цвинтарів поряд із будинками. Звичайно, такі поховання були небезпечні для здоров'я людей, що живуть поблизу, і багато хто йшов у інший світ від епідемій. Все змінила резолюція, ухвалена 1969 року на Міжнародній медичній конференції у Флоренції. Прозвучав заклик «зберегти здоров'я нації та землі для здорових людей». І цей заклик мав величезний відгук.

Буквально за 4 роки з'явилася перша піч для кремації. І з тих пір пішло широке поширення цієї процедури по всьому світу. А на початку XX століття в одній тільки Північній Америці функціонувало 52 крематорії. Навіть виникла Асоціація крематорів.

Але досі Грецька православна церква, іслам та іудаїзм категорично та безкомпромісно заперечують кремацію.

Придавати тіло улюблених померлих вогню чи ні - особистий вибір

Якщо у покійного не було жодних вказівок щодо поховання, то скористайтеся послугами крематорію, тим більше, що цей метод є більш економним. Тим більше, що одразу після поховання урни з порохом можна буде встановлювати на пам'ятник із граніту або оформити місце поховання як меморіальний комплекс. І не треба чекати цілий рік, доки могила дасть усадку. Можна відразу впорядкувати місце пам'яті рідної Вам людини.


Повернення до списку