05.05.2020


Правила поховання в Україні

 

Втрата близької людини це завжди боляче і важко. І тому люди всіляко хочуть показати свою скорботу за покійним. Наші пращури вважали, що сльози і голосіння - це показник поваги до покійного. Чим голосніше плач, тим важливішою була людина. Роль плакальниць виконували особливі люди. Вони не тільки плакали, а й перераховували хороші якості людини, тому що вважалося, що померлий все чує. Відразу після поховання всі починали веселитися, сміятися і жартувати. На честь покійного влаштовували різноманітні ігри. Це відбувалося через те, що люди боялися смерті і намагалися відлякати її веселощами. Але зараз цей ритуал не використовується. Хоча він допомагав легше пережити втрату.

 

Загальні правила захоронення людини

 

Якщо людина вмирає вдома, то треба одразу викликати швидку, поліцію та дільничного. Після певних перевірок та констатації факту смерті тіло забирають у морг. Після цього Вам нададуть свідоцтво про смерть.

Починати організацію похорону потрібно якомога раніше. У цьому Вам можуть допомогти далекі родичі або спеціальне похоронне бюро.

Насамперед потрібно визначитися з датою та часом похорону. Здебільшого це відбувається третій день після смерті. Так само важливо як людина хотіла бути похована. Якщо не було певних бажань, то ухвалюють таке рішення родичі. Якщо вибір впав на поховання у землі. То треба купити місце на цвинтарі та викопати могилу.

Також необхідно купити труну, одяг для покійного, вінки. Слід замовити катафалк та машину для родичів, які хочуть попрощатися на цвинтарі.

Усі ритуальні обряди вирішуються зі служителями церкви. У православ'ї, з огляду на священні правила поховання померлих, не відспівують самогубців, але зараз деякі священики йдуть на такий крок. Все залежить від того, скільки буде пожертвувано на церкву. Зараз навіть можна замовити музичний супровід процесії.

Кремація – процес у якому відбувається спалювання тіла. Процедура часу займає від 2 до 4 годин, залежно від маси тіла покійного. Після закінчення кремації прах збирають у спеціальну капсулу. В середньому він важить від 2 до 4 кілограмів. Часто близькі померлого купують урну для праху.

Також існує правила поховання в родинну могилу. Для цього має бути спеціальний документ, який підтверджує, що це було бажанням померлого. Для цього типу похорону підходить будь-який цвинтар. Але є певні правила, після дотримання яких вам дозволять такий вид поховання.

  1. Так ховають тільки близьких родичів (чоловік/дружина, брат/сестра)

  2. Сімейне поховання проводиться за загальними правилами цвинтаря.

15 березня 2018 року до законів України внесено деякі поправки. Без довідки із суду поховання тіла неможливе. І не важливо якою смертю померла людина власною чи насильницькою. Поліцейський, який приїхав на місце смерті, має звернутися за дозволом на проведення експертизи. Його зазвичай одержують не менше, ніж через 72 години. І без дозволу тіло не можуть помістити у морг.

У зв'язку з епідемією коронавірусу та підвищеною смертністю організувати нормальний похорон стало проблематично. Поховання повинно відбуватися у щільно закритій труні. Заборонено цілувати тіло померлого, високий ризик заразитися. При цьому має збиратися мінімальна кількість людей, тільки найближчі. За умови масового спалаху смертності через коронавірус у крайньому випадку буде активовано правила поховання в одну могилу для членів сім'ї.

Після похорону близькі люди повинні стежити за могилою покійного. Після першого року поховання ставлять пам'ятники, скульптури, хрести. Перед установкою слід поговорити зі співробітниками кладовища, щоб дізнатися про особливості ґрунту та дізнатися про вимоги щодо оформлення. Максимальна висота надгробка може бути обмежена лише побажаннями замовника. При цьому потрібно поважати сусідні поховання та при встановленні огорожі не заважати проходу інших людей.


Повернення до списку