07.10.2019

Як виготовляються гранітні пам'ятники?

Для того, щоб якісно зробити пам'ятник, потрібна маса ресурсів: переважно час, а також інструменти, сучасне обладнання та майстри-професіонали з належною підготовкою. Не всі можуть дозволити собі таку глобальну і серйозну роботу, і з цієї причини невеликі майстерні найчастіше виконують гравіювання на вже оброблених закуплених плитах. А роблять готові монументи на великих каменеобробних підприємствах, де шматки граніту перетворюють на гладкі відшліфовані пам'ятники.

Там необроблені камені за певними критеріями поділяються за своїм майбутнім призначенням. Після оцінки якісь з них йдуть на виготовлення плит для надгробків, а якісь – на складові меморіальних комплексів (вазони, бордюри, статуї або скульптури і т.д.). Насамперед камінь, над яким виконуватиметься робота, перевіряють на цілісність і безпеку. Будь-які, навіть найменші тріщини можуть розійтися під зовнішніми впливами. Як наслідок, пам'ятник зруйнується або в процесі обробки, або, що ще гірше, вже після встановлення. Якщо граніт проходить перевірку, то після цього він вирушає до майстра на обробку.

Даний етап роботи є ключовим і одним з найтрудомісткіших, оскільки така робота виконується не автоматично, а вручну. Майстер повинен мати досвідченість, чіткість рухів і акуратність. По закінченню робіт поки що грубу, нерівну поверхню пам'ятника потрібно відшліфувати. Це вже можна виконати автоматично. Однак, якщо у пам'ятника складна форма, яку неможливо відполірувати механічно, то і цим вручну займається інший працівник. Процес перебуває під наглядом контрольного майстра, що запобігає ймовірності серйозних порушень при обробці каменю. Після полірування граніт стає рівним і гладким пам'ятником, на який залишається тільки нанести потрібні гравіювання. Нанесення зображення на камінь та фарбування – також нелегка, що вимагає високого зосередження та професіоналізму, праця. Цим і займаються на заключному, фінальному етапі роботи над пам'ятниками кваліфіковані майстри. Вони ж наносять на стели водовідштовхувальне покриття. Щоб не розчаровуватися придбанням неякісного виробу варто самостійно перевіряти його перед оплатою. На недоброякісність пам'ятника може вказати таке:

➤ одноколірність каменю (справжній граніт має вкраплення з кварцу іншого відтінку);

➤ цілісність (як говорилося, тріщини можуть стати причиною швидкого руйнування пам'ятника);

➤ проробленість малюнка (нечітке зображення зникне від неминучого впливу дощу та снігу);

➤ опційно наявність скошених кутів, що зменшують ймовірність утворення пошкоджень.

Пам'ятник, зроблений професійними майстрами, які знають свою справу, буде відрізнятися високою якістю та стійкістю. Ви зможете не лише вшанувати пам'ять своїх близьких, а й зберегти їх на довгі роки вперед.



Повернення до списку