08.10.2019

Як правильно поховати ненароджену дитину?

Справжній стрес для батьків і родичів – це смерть їхнього чада, поки воно ще в утробі. Кожній людині, поза сумнівом, дуже складно пережити таку подію. Але, незважаючи на це, в екстрених ситуаціях діяти потрібно правильно, згідно із законом і релігією.

Дитина, як така, не вважається дитиною відразу після зачаття. Протягом 28 тижнів – це лише плід, а ось починаючи з 196-го дня – це дитина, і ховати її потрібно як інших повноцінних громадян. Кожен з батьків, чия дитина померла після 28 тижнів, має право на місце на цвинтарі для своєї дитини.

как похоронить нерожденного ребенка

Як організують похорон для мертвонародженої дитини?

Немає певних правил для похорону мертвонароджених дітей. Обряд проводиться так само, як і для інших померлих, отже, є варіації: кремувати тіло, або ж поховати в труні, що підходить під зріст дитини. Так само визначитися та оформити місце для поховання та замовити пам'ятник на могилу. .

Кожна людина індивідуальна, а значить, по-різному може проходити і дії після того, як батьки та родичі дізнаються про смерть свого довгоочікуваного немовляти. Тому є два варіанти того, як може піти розвиток подій.


Варіант 1: Самостійна організація події.
Якщо у батьків немає об'єктивних причин для відстрочення похорону, тобто можливість забрати тіло дитини та поховати її протягом двох днів. Але якщо є поважна причина, за законом тіло дитини може протягом тижня перебувати в морзі. Для отримання в РАГСі свідоцтва про смерть дитини, необхідно в пологовому будинку взяти довідку про смерть.


Варіант 2: Ритуал проводиться медичною установою, де була народжена дитина.
Можливо безліч різних ситуацій, коли батьки відмовляються ховати своє ненароджене чадо. Тоді організацію похорону за загальним порядком бере на себе медичний заклад. Після трьох діб встановлення смерті спеціальна міська служба проводить кремацію чи поховання.

похороны мертворожденного ребенка

Якщо є потреба розкривати труп – документ про вирішення цього процесу підписують батьки. Також, після проведення кремації протягом року можна забрати порох. Якщо термін зберігання пороху минув, і його не було взято родичами мертвонародженого, то посудину з порохом ховають з іншими покинутими посудинами.

Безперечно, смерть людини приносить родичам велике горе. Але ще більше нещастя викликає смерть коханої дитини, яку мати виношує протягом 9 місяців. Це чадо оповите любов'ю вже тоді, коли про нього дізнаються. Тому в такі важкі моменти батькам, які розгубилися, у проведенні похорону завжди допомагають ритуальні агенції, що діють згідно із законом і релігією.


Повернення до списку