08.10.2019

Який пам'ятник краще вибрати: мармуровий чи гранітний?

Вирішивши встановити пам'ятний монумент з каменю, багато хто ставить собі питання: який з матеріалів краще підійде для надгробка або цілого меморіального комплексу. Всі хочуть, щоб навіть через значний час надгробок не тільки не втратив своєї краси, але й завжди був таким же витонченим і неповторним.

Зараз легко можна вибрати пам'ятник на будь-який смак і гаманець. Багато фірм, що спеціалізуються на ритуальних послугах пропонують металеві, бетонні, полімерогранітні вироби, і навіть з італійського мармуру. Кожен із цих матеріалів має свої переваги та деякі недоліки. Зупинимося на найпопулярніших матеріалах для виготовлення надгробків - це граніт і мармур. Їх порівняння допоможе зорієнтуватися та вибрати найбільш підходящий матеріал.

Мармур – це гірська порода. Він утворився у процесі перекристалізації вапняку або доломіту при дії дуже високих температур. Мармуровий камінь середньої твердості, тому його досить легко пиляти, полірувати, а також шліфувати. Через такі пластичні властивості мармуру, надгробки з нього легко перетворити на найвитонченіші витвори.

Граніт – це тверда кристалізована магматична порода.Головним у складі цього матеріалу є кварц (більше 70%). Граніт має високу стійкість до різних пошкоджень (подряпини, стирання) через свою щільність, а ще у нього дуже великий термін служби. Його, як і мармур, розрізають, шліфують, полірують. Але якщо говорити про міцність виробу з граніту, то тут він перевершує будь-який мармуровий пам'ятник у багато разів. Слід сказати, що монумент з мармуру руйнується набагато швидше, ніж з граніту.

Мармуровий пам'ятник виглядає дуже красиво, приваблюючи своїм білим кольором. Але в нього є властивість вбирати воду, тому згодом він набуває тьмяності, на ньому навіть з'являється мох, грибок. Через різні природні фактори мармур втратить весь свій шик і блиск, навіть якщо його систематично і акуратно доглядати.

Середній термін експлуатації монумента із мармуру – близько 60 років. Звичайно, постійного догляду для забезпечення нормального вигляду потребують як мармурові пам'ятники, так і гранітні.

Граніт цінується тим, що може зберігати відмінний зовнішній вигляд дуже довгий час, не вимагаючи дуже ретельного догляду. Його насичений колір, чорний чи червоний, завжди виглядає дуже красиво та естетично. Крім того, граніт дуже довго зберігає своє забарвлення. На таких плитах не з'являться сколи та тріщини, вони не покриються нальотом, не вигорять на сонці. Вони стійкі до вологи та перепадів температур, тому зберігаються століттями і навіть більше.

Тобто мармур через свою гнучкість і пластичність чудово підходить для виконання дуже тонких і делікатних робіт, оригінальних форм. Але через деякий час він має властивість «плисти», а дрібна деталізація стає непомітною та зникає.

Гранітні надгробки виділяються тим, що на них гравіювання зберігає найдрібніші елементи декору значно довше.


Повернення до списку