08.10.2019

Яку символіку використовують на пам'ятниках?


В даний час є різноманітні методи оформлення надгробка. Прикрасу можна зробити, використовуючи різні символи. До таких ритуальних елементів можна віднести різні знаки та стародавні коди. Саме це робить особливим взаємозв'язок між живим світом та небесним. Такі символи показують нашу останню супутність душі.

Які ж є знаки?

Існує безліч елементів, і кожен знак несе у собі свій таємничий зміст. Наприклад, сенс відходу у вічність, скорбота по покійному. Розглянемо суть деяких елементів.

Традиційні символи:

1) Лаврова гілка
Позначення є знаком безсмертя, і, в свою чергу, означає нескінченність. Також цю рослинку відносять до тріумфаторів та переможців і, крім цього – це знак очищення.

2) Свічки
Втілює швидку плинність життя та перехід всього сущого. Вогонь свічки прийнято вважати таким, що очищає. Свічкове полум'я може допомогти довести всі людські молитви до Христа. Якщо на надгробку намальований факел, це означає безсмертність душі.

3) Птахи
Птахи визначають взаємозв'язок між наземним світом та небесами. Ці істоти ніби відносяться до душ померлих. Багато повістей і переказів пишуть про те, як людина після смерті перетворюється на птаха. Якщо казати детально про птицю, то, наприклад, голуб символізує любов і світ; сова є ознакою мудрості; орел - знак благородства; фенікс - символ переродження. У свою чергу на заході найчастіше виводять на надгробку малинівку. Цей птах означає християнську віру. Все пішло з легенди, в якій цей пернатий витягує терновий шип з вінця Христа, що йшов до місця розп'яття, а у цієї пташки залишається кров Спасителя. Існує й інший переказ, а саме: малинівка тягає воду душам, що перебувають у преісподнії.

4) Серце
Символ божественного кохання та здобуття його в іншому світі. Але в православ'ї це позначення не таке відоме: приміщення серця більше виражає любов до померлого. Найчастіше люди, що жили разом або люблячі один одного ще за життя виконують сімейні або подвійні пам'ятники.

5) Урни, вази, драпірування
Символ жалоби і скорботи. Те саме означають знаки завіс і драпірувань. На заході досить часто зображують фігуру плакальниці, і буває — з обличчям, яке не видно під каптуром.

6) Квіти
Якщо взяти троянду — ця рослина є квіткою Богородиці. Дуже часто можна помітити на пам'ятниках сформовані з металу або з бронзи троянди, традиційний образ, який зображений з п'ятьма пелюсточками. Рожевий вінок – це знак морального життя. Особливо часто вінок використовується у католицькій церкві. Плющ означає безсмертя, дерево означає переродження через смерть, а квітка показує яке ж ненадійне земне життя.

Релігійні символи:

1) Хрест
Найбільш уживаний символ на надгробку. Це зображення ритуальної графіки означає присутність покійної людини до християнської церкви. Хрести роблять за допомогою гравіювання (ручного або комп'ютерного). Також найчастіше самі надгробки виготовляються за моделлю хреста. Форма залежить від віри сповідання померлого: православ'я має восьмикінцевий хрест; протестантизм - чотирикінцевий хрест не маючи жодних інших прикрас; католицизм - також чотирикінцевий хрест, але при цьому можливо перекладини біля країв стають трохи ширшими. Із католицьким хрестом часто ставлять фігурку Спасителя. Один із виду католицьких хрестів можна назвати ірландський хрест, що має кільце — що означатиме життєвий цикл.

2) Ангел
У всі часи ангели були і є донощиками між людьми і Богом. Вони охороняли людей від усяких бід і втішали їх. На надгробку ангели означають Господнє заступництво; те, що душа не буде однією в іншому світі. Крім усього цього, кажуть, що душі, які прожили порядне життя на землі і не мають гріхів, можуть приєднатися до ангелів у царстві небесному, а потім приносити користь і спрямовувати живих людей.

В історії ангелів разом із Божою Матір'ю ставили на надгробку саме в католицькій церкві, і найчастіше у вигляді пам'ятника, виготовленого з мармуру. Загалом кажучи, ангели являють собою досить частий образ і саме тому на надгробках вони особливо несуть значення.

3) Півмісяць та зірка
Молодий символ в ісламі. Розміщують цей рисунок на ісламських пам'ятниках. Вперше вийшов цей елемент на прапорі Османської імперії і після цього з величезною швидкістю поширився на всі країни мусульманського світу. Зірка, що знаходиться біля півмісяця, має п'ять променів.

4) Зірка Давида
Є два рівносторонні трикутники, які накладені один на одного. Виходить шестикінцева зірка. Це символ п'ять почуттів властивих людині, поєднані основним — богослухняністю. Цей знак поширений у єврейському народі, там він є звичним символом і тому лише в окремих випадках відсутній на юдейських пам'ятниках.

Сакральні символи:

Також ви маєте право вмістити деякі незвичайні знаки на надгробку померлого, якщо ви впевнені, що за життя він мав деякі звичаї, властиві цим знакам.

1) Спіралі
Спіраль зустрічається усюди — починаючи від того, як виглядає молекула ДНК та закінчуючи формою галактики. Сама спіраль на надгробку означає оживляючу силу Сонця, і загалом творчу силу. У той самий час спіралі є знаком перебігу часу, зміна часів року, народження та смерті.

2) Інь та Янь
Цей символ прийшов із даосизму і означав дихотомію всього сущого. Сам символ показує доповнення один одного, різних засад — енергія створює світ і живить його. Символ взаємозв'язку крайніх протилежностей: світло та темрява, день і ніч, сонце та місяць, небо та земля, спека та холод.

3) Анх (анкх)
Цей символ бере своє коріння ще з стародавнього Єгипту, де відомий як один з єгипетських ієрогліфів. Цей символ вважається найбільш значущим для древніх єгиптян. Хрест має петлю у верхній частині, іноді називається як «ключ життя». Цей знак об'єднує дві базові форми: хрест – це знак життя та коло – це знак вічності. Саме тому головним символічним задумом анха є безсмертя. Інше значення - це змішання земного та небесного початку.

Символи, об'єднані із родом діяльності

Вони створені для того, щоб виділити покійного, пов'язаного за життя з якимось родом діяльності. Особливо так чинять, коли покійний мав чималу громадську роль або приніс велику популярність. Багаторазовими серед цих малюнків має місце прапор, якір або п'ятикутна зірка, що говорить про військову службу.

Також можуть зображати різні музичні інструменти, книги, спортивну символіку. Можна розглянути спеціальні символи різних знакових систем, що спрямовують на особливу високопрофесійну діяльність.



Повернення до списку