08.10.2019

Пам'ятники Харкова

Екскурсія Харковом, тільки наша увага буде звернена на пам'ятники. Чому? А чому б і ні, адже і по пам'ятниках можна багато сказати і про місто та його мешканців. Подивимося?

1) Пам'ятник Т. Г. Шевченку
Пам'ятник Шевченку було збудовано у Харкові 1935 року. У процесі розробки монумента скульптором було запропоновано три варіанти монумента. І тільки останній варіант припав до душі скульптору. Пам'ятник є фігурою поета, якого оточують герої Кобзаря.

Памятник Харькова 1


2) Пам'ятник В. Н. Каразіну
Завдяки старанням архітектора Бекетова та скульптора Андреолетті 20 червня 1907 року у Харкові з'явився пам'ятник Каразіну. За час свого існування пам'ятник неодноразово переміщався, проте остаточне місцезнаходження пам'ятника біля Харківського національного університету.

Памятник Харькова 2


3) Пам'ятник засновникам Харкова
Коли Харків відзначав своє 350-річчя (серпень 2004 р.), у місті на проспекті Леніна з'явився пам'ятник його засновникам. Статуя є вершником з піком в руках, який скаче на коні.

Памятник Харькова 3


4) Пам'ятники героям «Дванадцяти стільців»
Запечатані в Харкові та герої відомого роману Ільфа та Петрова «Дванадцять стільців»: Киса Вороб'янінов, Остап Бендер та Еллочка-Людоїдка. Побачити цих героїв можна у центрі міста на перетині вулиць Петровського та Чернишевського.

Памятник Харькова 4


Памятник Харькова 5


5) Пам'ятник закоханим
У вересні 2002 року на виході з метро «Архітектора Бекетова» у сквері було споруджено пам'ятник усім закоханим. Пам'ятник являє собою хлопця і дівчину, які знаходяться по різні боки арки, і які з'єднуються тільки в поцілунку.

Памятник Харькова 6


6) Пам'ятник футбольному м'ячу
2001 року в парку Шевченка було відкрито пам'ятник усім фанатам футболу. Бронзовий монумент має діаметр близько півтора метра та вагу 2 тонни.

Памятник Харькова 7

7) Композиція «Крик»
На Північній Салтівці у 2006 році, поряд із 10 поліклінікою, з'явився пам'ятник ліквідаторам Чорнобильської АС.

Памятник Харькова 8


8) Монумент на честь 10-річчя незалежності України
Дівчинки з бронзовим соколом, що характеризують молоду вільну країну, розташувалися на площі Рози Люксембург на честь 10-річчя Незалежності України.

Памятник Харькова 9


Повернення до списку