10.03.2021

Організація похорону: традиції різних національностей

З відходом близької людини в інший світ з покійним намагаються попрощатися, гідно провести його в останній шлях. При цьому вкрай важливо дотримуватися традицій та приділити увагу кожній деталі, щоб організація похорону була виконана згідно з канонами тієї релігії, до якої належав померлий.

Похорон та звичаї у православ'ї

Згідно з найдавнішою традицією, проведення похорону православними здійснюється на 3-й день після смерті покійного. Здійснені священиками ритуали похорону мають глибокий сенс і допомагають підготувати тіло людини до подальшого поховання.

Похоронні традиції беруть свій початок ще з часів послідовників та учнів – апостолів Ісуса Христа. Християнське писання дуже точно відображає похоронні звичаї. Після смерті тіло Ісуса омили, потім одягли в спеціальне вбрання і помістили в труну. Всі ці звичаї суворо дотримуються християн і в наші дні.

похороны обычаи

Як організувати похорон?

Святе Письмо вчить християн з великою повагою ставитися до тіла померлого. Організація похорону повинна бути проведена з урахуванням усіх християнських звичаїв. То як організувати похорон правильно? Підготовка до нього складається з кількох етапів:

  1. Оповіщення близьких, що живуть далеко від будинку померлого. Вкрай важливо якнайшвидше повідомити таку сумну звістку всім членам сім'ї, щоб вони встигли попрощатися з близькою людиною.
  2. Омивання – як свідчать християнські звичаї, його необхідно провести відразу після смерті. Для процедури використовується тепла вода, мило та м'яка губка.
  3. Читання Трисвятої пісні – відбувається одночасно з обмиванням. Звичаї також свідчать, що в цей час слід запалити лампадку.
  4. Переодягання в новий або випраний одяг – це символізує нетління душі померлого.

Якщо родичі чи сусіди не знають, як організувати похорон, або близькі психологічно не готові до цього, їм на допомогу може прийти служба організації похорону. Її співробітники нададуть усю необхідну атрибутику, проконтролюють підготовку місця на цвинтарі. Ціна похорону може бути різною – все залежить від переваг та фінансових можливостей сім'ї померлого. Середня вартість похорону становить від 6 до 15 тис. грн.

Всі традиції похорону повинні бути суворо дотримані. Послідовність поховання за християнським звичаєм має бути такою:

  1. Протягом усього часу перебування тіла померлого в будинку, як кажуть звичаї під час похорону, має читатись канон із восьми пісень. Це необхідно, оскільки канон допомагає душі знайти умиротворення у потойбічному світі.
  2. У церкві, як вчать звичаї на похороні, труна з тілом повинні бути розташовані посередині храму. Обличчя покійного має розташовуватися навпроти священного вівтаря.
  3. Після прочитання молитов на місці поховання труна накривається кришкою та опускається в могилу. Після цього кожен із присутніх повинен кинути на кришку труни по 3 жмені землі. Як стверджують традиції на похороні, першим це має зробити священик.
  4. Далі могилу закопують, а в земляний пагорб встановлюється дерев'яний хрест.
организация похорон

Через рік після поховання на могилу можна встановити гранітний пам'ятник. Він здатний служити століттями, зберігаючи пам'ять про покійну людину.

Традиції після похорону

Щоб душа покійного знайшла спокій, важливо дотримуватися традицій після похорону. Служителі церкви рекомендують родичам та близьким покійного проводити поминки. Робити це краще в такій послідовності:

  1. На 3-й день - вважається, що протягом 2 днів після поховання душа померлого все ще прив'язана до свого будинку. Саме тому родичі повинні дотримуватися звичаїв після похорону і зібратися в колі сім'ї, щоб згадати померлу людину.
  2. На 9-й день – у цей період церква здійснює важливі молитовні прохання. Протягом 9 днів душі покійного відкриваються всі краси Раю і вона забуває про страждання. Християнські звичаї на 9-й день кажуть, що сім'я померлого має помолитися за його душу і за бажання організувати невеликі поминки.
  3. На 40-й день – час повноцінного поминання. 40 днів після смерті людини Церква читає молитви, а душа покійного спостерігає за пекельними чертогами, де страждають грішники.

Не обов'язково влаштовувати великі поминки. Головне – щиро молитися за душу покійного, адже від цього залежить її подальший шлях в іншому світі.

как организовать похороны

Традиції на похороні у різних національностей

Історично склалося так, що на території України заселяли різні громади. Гонимі власним урядом, іноземці сім'ями переселялися до нашої країни. Багато хто з них залишався тут назавжди і зміг зберегти майже всі похоронні традиції.

Циганські звичаї похорону

Традиції при похороні примітні самим ставленням людей до смерті. Представники цієї громади вважають, що людина не вмирає, а перероджується. Тому циганські звичаї похорону вимагають, щоб для реінкарнації до вуст покійного підносили пташку, а потім її відпускали.

На відміну від православних, оформлення похорону у циган дуже яскраве. Померлого одягають в яскравий костюм із безліччю прикрас.

Як правило, циганське поховання проводить церемоніймейстер похорону. Ця людина, яка знає, як правильно організувати поховання. Він – єдиний, хто контролює порядок проведення похорону.

традиции после похорон

Мусульманські звичаї похорону

Похорон за мусульманськими звичаями вимагає суворого дотримання низки правил. Обов'язково прочитання вмираючим молитви (шахади). Як відомо, ця релігія дуже любить чистоту, тому організація похорону у мусульман проводиться з кількома обрядами, що очищають. Якщо не дотримуватись цих звичаїв похорону, тіло вважатиметься оскверненим. Обов'язковим є обмивання покійного, яке проводить найближчий родич або спеціально найнята людина.

Згідно з мусульманськими звичаями похорону, тіло покійного ховають без взуття, у простій сорочці – «камісі». Що примітно, похорон за мусульманськими традиціями проводиться тільки на цвинтарі. Кремація у цій релігії заборонена.

Звичаї похорону у мусульман вимагають застосування спеціальних нош з кришкою, що замінюють труну.

похоронные традиции

Похорон за єврейськими традиціями

Єврейські похоронні традиції дуже відрізняються від християнських. Відповідно до Закону Тори, померла людина має бути похована якнайшвидше. Саме тому похорон за єврейськими традиціями проводиться в день смерті людини або наступного дня.

Єврейські традиції похорону суворо забороняють проводити розтин тіла. Кремацію серед євреїв також заборонено.

Звичаї християнського похорону

Серед християн також є кілька чудових похоронних звичаїв. Наприклад, організація похорону вимагає ретельної підготовки будинку покійного. Всі дзеркальні поверхні в ньому завішують, щоб душа спокійно відійшла в інший світ.

Також християнська Церква не відспівує людей, які зреклися своєї віри, і тих, хто вчинив самогубство. У такому разі слід звертатися з проханням про поховання до архієрея.

традиции на похоронах

Православні звичаї після похорону

Окрім поминок через 9 днів після поховання серед православних прийнято роздавати одяг померлого. Православні звичаї після похорону вчать нас, що речі, віддані нужденним, допоможуть душі закінчити земний шлях і відійти у інший світ. При цьому дуже важливо, щоб людина, яка отримує одяг, щиро помолилася за душу покійного.


Часті питання про організацію похорону

  • ➔ Чи можуть близькі родичі нести труну з тілом покійного під час похорону за православними канонами?

    Християни вважають, що це мають робити лише друзі чи сусіди. Проте насправді церква не забороняє нести труну родичам покійного.

  • ➔ Як правильно попрощатися з померлою людиною після відспівування священиком у церкві чи вдома?

    Для цього кожен бажаючий повинен підійти до тіла та попросити у покійного вибачення. Після цього потрібно поцілувати віночок на лобі та іконку в руці померлого.

  • ➔ Чи правда, що вагітним жінкам брати участь у похоронній процесії суворо заборонено?

    Ні, однак, якщо жінка переживає сильний стрес і є ризик втрати дитини, то краще від відвідування похорону відмовитись.

  • ➔ Чи можна слухати музику, танцювати чи розважатися після поховання близького родича?

    Церква не забороняє це, однак треба відмовитися від розваг і до, і після похорону. Краще приділити вільний час молитві за душу покійного.


Повернення до списку