03.03.2021

Правила поховання мусульман: 10 речей, які ви повинні знати

Ісламська віра має унікальний набір вірувань щодо смерті та вмирання. Це можна побачити в їхній практиці та ставленні до похорону.

У цій статті ми поговоримо про деякі мусульманські традиції поховання: що відбувається до і під час смерті, їх обряди та ритуали, а також похоронні молитви, про похоронне вбрання, ритуали поховання і про те, чи дозволено кремацію. А також про правильний вибір пам'ятника.

похороны мусульман

Як ховають мусульман?

Коли смерть послідовника ісламу неминуча, вся сім'я та найближчі друзі знаходяться поруч. Вони вірять, що вмираючі бачать те, чого живі не бачать. Вони проходять через болісний період, званий смертельною боротьбою, яка наповнена неймовірними муками.

Друзі та родичі збираються навколо і пропонують вмираючому мужність, щоб допомогти йому пережити агонію. Вони співають і закликають вмираючого сказати "Шахада", що означає, що Аллах є єдиним Богом. Ціль полягає в тому, щоб людина вимовила ці слова точно в момент смерті. Відразу після смерті очі і рот покійного закривають, тіло накривають простирадлом. Голову розміщують обличчям до Мекки. Рідні та близькі просять Аллаха пробачити гріхи померлого, що називається "дуа".

Мусульманські звичаї похорон та порядок очищення

Далі слідує етап підготовки тіла до поховання. Дуже важливо, щоб тіло було чистим. Воно має бути очищене не менше трьох разів, або чоловіком чи дружиною, або одностатевим членом сім'ї. Якщо він все ще не чистий після трьох разів, його миють стільки разів, скільки необхідно. Однак це має бути непарне число разів.

Існує особливий порядок, коли тіло очищається. Вона починається з верхньої правої сторони, потім верхньої лівої сторони, нижньої правої сторони і закінчується нижньою лівою стороною

Волосся жінки очищається і заплітається в три коси. Огортаючи тіло в саван. Обгортання завершується за допомогою трьох білих листів. Спочатку їх розкладають та укладають один на одного. Потім тіло поміщають зверху на них. Ліва рука покійного лягає на груди. Потім праву руку кладуть поверх лівої. Простирадла надягають на тіло по одному за раз. Спочатку правий бік, потім лівий, поки всі вони не обернуться навколо тіла. Одна мотузка зав'язується на маківці голови, а інша під ногами. Одна чи дві мотузки обв'язані навколо середини тіла.

похороны у мусульман

Які правила поховання мусульман?

Імам (Ісламський священик) або найстарший член сім'ї чоловічої статі стоїть попереду, обличчям до Мекки, і тіло розміщується перед ним. Повернувшись спиною до скорботних, він вимовляє заупокійну молитву. Чоловіки та жінки зазвичай сидять окремо. Традиційно жінки сидять позаду.

Вся громада бере участь у мусульманському похороні. Немає нічого незвичайного в тому, щоб хтось був присутній на похороні того, кого він погано знає. Він складається з молитов, ритуалів та обрядів. Молитви читаються за межами мечеті, зазвичай у внутрішньому дворі.

Тихий похорон та поминки у мусульман

Мусульманські похорони проходять дуже тихо. Ніхто не повинен розмовляти один з одним. Навіть молитви здебільшого вимовляються мовчки, і лише частина з них вимовляється вголос. Це було б незвично, якби грала музика. Плач по мертвих це абсолютно нормально і очікувано. Проте гучний плач та стогнання засуджуються.

Після молитви померлого доставляють до місця поховання, зазвичай його несуть члени сім'ї чоловічої статі. Уявлення про етикет для надсилання квітів у сім'ю можуть різнитися у різних течіях ісламу. Найближчі родичі зазвичай замовляють квіти. Вони розміщуються поруч або всередині труни. Простота і поміркованість підкреслюються у цій релігії, тому багато квітів не дарують. У більшості випадків вони віддають перевагу тому, щоб ви пожертвували на благодійність від імені померлого.

мусульманские похороны

Що носять на похороні і що не можна робити після похорону у мусульман?

У такій ситуації зазвичай надягають біле. Вони вірять, що білий колір асоціюється зі смиренністю та цнотливістю. Однак також доречно носити тьмяні та темні кольори, що відповідають похмурому випадку, такі як чорний, коричневий та сірий.

Чоловічий одяг

Чоловіки мають носити прості штани, які повністю приховують поверхню тіла. Сорочка закриває все до самої шиї. Обтягуючий одяг повністю виключений.

Жіночий одяг

Жіночий одяг повинен закривати все, крім обличчя та рук. Спідниці мають спускатися до щиколоток, а блузки з довгими рукавами повинні закривати руки та бажано доходити до шиї.

Могильні пам'ятники в ісламі

Послідовники Аллаха вірять, що після смерті їх ховають і вони залишаються у своїй могилі до Судного дня. Добрі душі вирушать до раю і відчують мир. Ті, хто вів грішне життя, приречені на пекло та почнуть свої страждання. Пам'ятний пам'ятник збереже світлі думки про людину і надасть їх нащадкам.


Часті питання про правила поховання у мусульман

  • ➔ У якому положенні вкладають тіло покійного на мусульманському похороні?

    Померлий має бути покладений на спину, ногами до Мекки. Це символізує шлях душі до святого місця.

  • ➔ Чи дозволяється плакати на похороні у мусульман?

    Вважається, що душа померлого не повинна відволікатися і сумувати за мирським. Тож голосно плакати заборонено. Іноді жінок, що голосно плачуть, можуть і зовсім не підпустити до тіла.

  • ➔ Коли проводяться мусульманські похорони?

    Поховання померлого мусульманина має бути проведене якнайшвидше. Часто це роблять у день смерті людини.

  • ➔ Хто має займатися похороном мусульман?

    Для цього обирають Гассала. Це людина, відповідальна за поховання. Їм може бути хтось із старших, нерідко близький родич покійного.


Повернення до списку