08.10.2019

У разі смерті… Що робити, коли вмирає родич?

Якщо людина померла в лікарні, то її відразу везуть у морг на розтин і, за бажанням родичів, на зберігання до самого похорону (особливо актуально в літню спеку).

Якщо людина померла вдома, необхідно викликати швидку і поліцію, на підтвердження факту смерті та відсутності складу злочину, тобто підтвердити, що смерть настала не внаслідок насильницьких дій.

Якщо людина довго хворіла і є цьому підтвердження або померлому вже більше 70 років, то розтин проводити необов'язково. Небіжчик може залишитися вдома до похорону. Якщо все-таки потрібен розтин або родичі хочуть зберегти тіло в холоді, можна відвести в морг. Там же надається послуга з професійної передпохоронної підготовки.

Родичі отримують довідку про смерть, яка потрібна для оформлення свідоцтва про смерть. Маючи на руках свідоцтво про смерть, вже можна ховати покійного, але не раніше. Цей документ також є підставою для звернення до Пенсійного фонду для отримання матеріальної допомоги на похорон у розмірі 2-х пенсій померлого. Її видадуть за 2 дні з моменту подання заяви. Також дата, зазначена на свідоцтві про смерть, є відправною точкою для подання заяви на вступ у спадок.



Повернення до списку